View VITAL FELIX in a larger map
Coordonate GPS: N 46.988003 - E 21.977851
 
 
 

BAILE FELIX

Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare. Stațiunea Băile Felix permite și efectuarea unui turism de relaxare.

Izvoarele termale au fost puse în valoare în secolul al XVIII-lea de călugărul Felix Helcher de la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, administrator al mănăstirii din Sînmartin. Între 1711-1721 au fost organizate primele așezăminte pentru tratament, sub numele de „Baia lui Felix”

Izvoarele cu apă geo-termală cu temperaturi de 30-35°C au proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice.

Climatul cu ierni blânde și veri moderate favorizează existența unei păduri de foioase întinse, care confera stațiunii o atmosferă ideală în orice anotimp, făcându-l propice pentru relaxare și tratament, încât ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apă geo-termală, în aer liber.

 

OBIECTIVE TURISTICE

  • Lacurile cu nuferi și lotuși, lacuri populate cu broaște țestoase si pești exotici
  • Strandul cu apă termală Apollo - 1900
  • Rezervația Naturala"Pârâul Peța" din Băile 1 Mai, adaposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unică în Europa, relicvă a erei terțiare), peștele „Roșioara lui Racoviță” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviță) și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare).
  • Fenomenul carstic de pe Dealul Șomleului, Avenul de la Betfia (numit de localnici “Craterul de la Betfia”). Acesta are o adâncime de 86 de metri, puțul său având o cădere aproape verticală de 54 metri.
  • Pădurea Felix– dispune de pista de zgura pentru jogging. Datorită proprietatii aerului este preferata sportivilor români pentru antrenamente și conditie fizica ( atletism, alte sporturi).
  • Baza hipica "Manej il Cavallino" dotata cu o gama variata de cai dresati atat pentru incepatori ,cat si pentru maestri in arta echitatiei. Pentru copii baza dispune de ponei dresati din rasa Shecland . Traseele sunt amenajate prin paduri si pajisti, in grupuri, cu insotitor. Pentru sezonul de iarna, se organizeaza si trasee cu sanii cu specific traditional.
  • Excursii zilnice: Peștera Urșilor, Stâna de Vale, Oradea – cetatea și centrul vechi, Ungaria (20 km de graniță).